29.3.2012

Kynsien kasvatusta ja hoitoa

Minulta toivottiin jo aikoja sitten postausta kynsien kasvatuksesta. No, nyt se tulee! Enimmäkseen kerron siitä, miten itse hoidan ja kasvatan kynsiäni.


Perushoito


Lakkaan kynnet tavallisesti pari kertaa viikossa. Huuhtelen kynnet aina kynsilakanpoistoaineen jälkeen. Seuraavaksi viilaan kynnet sopivan pituisiksi ja mallisiksi. Hieron sekä kynsille että kynsinauhoille kynsiöljyä. Seuraavaksi siistin kynsinauhat appelsiinipuutikulla. (Edellämaintun voi tehdä myös ennen öljyn laittamista, etenkin jos ensin pehmittää kynsinauhoja lämpimässä vedessä!) Lopuksi levitän kynsille aluslakan tai kynnenkovettajan.

Pidän välillä sellaisia kausia, jolloin yritän kasvattaa kynsiä hieman pidemmiksi. Tällöin hoidan niitä tavallista ahkerammin ja yritän varoa kolhimista. Seuraavaksi listaamani asiat ovat sellaisia, joihin kiinnitän erityistä huomiota kynsien kasvatuksessa. Kuva täältä.

Aluslakka

 

Tavallisesti laitan aluslakkaa kaksi kerrosta. Aluslakka on tärkeää siksi, että se suojaa kynttä voimakkailta kynsilakoilta ja estää samalla kynttä värjäytymästä. Lisäksi aluslakka tasoittaa kynttä, jolloin värilakka levittyy tasaisemmin. Alus- ja päällyslakat myös pidentävät manikyyrin kestoa.
Kynsiviila


Kynnet kannattaa aina mielummin viilata, kuin leikata. Kynnet lohkeilevat helpommin, kun niitä leikkaa. Lisäksi siistiksi viilatut kynnet harvemmin tarttuvat ja repeytyvät erilaisiin pintoihin. Lasiviila on paras viila. Lasiviila on tehokas ja sillä voi viilata kumpaankin suuntaan. Lisäksi se on ikuinen ja helposti puhdistettavissa (ellei pudota lattialle, kuten minä).
Kynsiöljyt

 

Kynnet muodostuvat levyistä ja kun nämä levyt kuivuvat, niin kynnet lohkeavat ja liuskottuvat. Siksi kynsien öljyäminen on erityisen tärkeää. Kynnet voi öljytä vaikka joka päivä. Öljyä kannattaa hieroa kynnen päälle, kynsinauhoille ja alapuolelle. Parhaita ovat kynsille tarkoitetut tuotteet, mutta hätätilassa myös oliiviöljy (tai perus ruokaöljy) auttaa.

Kaiken muun hyvän lisäksi kynsiöljy pitää kynsinauhat kauniina ja ainakin minulla kynsitikut, yms. kynsinauhaongelmat ovat vähentyneet huomattavasti. Kannattaa myös käyttää paljon käsirasvaa, sillä sekin kosteuttaa. Lisäksi kynnet näyttävät kauniimmilta hoidetuissa käsissä.Siisti lakkaus


Ainakin minulla kynnet lohkeavat helpommin, kun niitä ei ole lakattu. Kynsilakka pitää kynnet paremmin koossa ja suojaa kynsiä. Heti, kun lakkaus alkaa kärsiä, niin kynnet ovat vaarassa murtua. Olen huomannut, että useampi lakkakerros suojaa paremmin kynttä. Kynsilakanpoistoaine taas kuivattaa kynttä, mutta näissäkin on eroja, esimerkiksi öljypohjainen tökötti kuivattaa vähemmän.

Muista alus- ja päällyslakka.

Lopuksi vielä lista tärkeimmistä:

 • kynsiöljy
 • käsirasva
 • lasiviila (säilytän yhtä aina käsilaukussa)
 • siisti lakkaus
 • kynnenkovettajat ja hoitolakat
 • Älä revi liuskottunutta tai lohjennutta kynttä.
 • Paikkaa syvältä lohjennut kynsi ns. teepussipaikalla.
 • Suojahanskat. Kädet kannattaa aina suojata kotitöitä tehdessä, näin myös lakkaukset pysyvät siistinä pidempään.


Lisäksi kynsien kasvua voi nopeuttaa monipuolisella ruokavaliolla ja lisäravinteilla, kuten biotiinilla. Ostin jokin aika sitten luontaistuotekaupasta paketin biotiinia ja hinta oli jotain 15 euron luokkaa. Kyseinen lisäravinne vaikuttaa kynsien lisäksi hiuksiin.


Jos jotakin unohtui, niin kertokaa ihmeessä. Toivottavasti tästä oli apua tai iloa!

2 kommenttia:

 1. Minullakin oli lasiviila laukussa, mutta pudotin laukun lattialle ja huomasin että viila on poikki... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne menee kyllä harmillisen herkästi rikki. Huono tuuri, että laukussa meni! Mä olen pitänyt yhtä rikkinäistä "matkaviilana" (se on poikki, mutta sillä voi vielä viilata). :)

   Poista

Kommentit ovat tervetulleita! :)